Pedagogische uitstap – ‘De evolutie van de mens’

Een dag voor de uitstap werden de leerlingen geprikkeld door het filmpje ‘Monkey to man’ te bekijken, waarbij het gezicht van een aap langzaam verandert doorheen de tijd en uiteindelijk transformeert naar het gezicht van de mens zoals we hem vandaag de dag kennen. Er waren verdeelde reacties in de klas van lachen tot knikken maar ook verontwaardiging.

“Morgen gaan we op uitstap naar De Wereld van Kina om meer te leren over de evolutie van de mens!”

OKAN oranje was alvast zeer benieuwd naar wat ze zouden leren.

Fossielen!

Na een busrit en korte wandeling kwamen we toe aan het museum. We maakten kennis met de gids die ons wist te vertellen dat de vloer van het museum erg oud was, en er kleine fossielen in te zien waren. Een woord dat ze toevallig net geleerd hadden in Tijd & Ruimte en nu met hun eigen ogen konden zien.

Al snel volgden er grotere fossielen van vreemde, uitgestorven wezens. De leerlingen bekeken ze met grote ogen.

Homo wat?

De gids stopte bij een aantal beelden van apen. Wat was er speciaal aan deze apen? Ze hebben geen staart! Dit zijn mensapen. Maar natuurlijk zijn ze nog niet hetzelfde als een mens. We leren bij over de verschillen tussen apen en mensapen, mensapen en aapmensen …

Die aapmensen hebben allemaal een vreemde naam. Homo habilis, homo erectus, homo sapiens, homo sapiens sapiens. Homo betekent ‘mens’!

De gids vertelt ons hoe deze ‘eerste mensen’ leefden, waar ze leefden en hoe ze evolueerden tot de mens die we vandaag de dag kennen.

Op verkenning!

Na een 3-tal kwartier intensief luisteren mochten de leerlingen de rest van het museum verkennen. We bekeken exposities over het menselijk lichaam en keken onze ogen uit bij de fossielen en de zeedieren.

Na de onderwaterwereld liepen we de trap op naar omhoog. Letterlijk en figuurlijk dan, want daar waren de vogels te vinden. Naast een heleboel opgezette vogels konden we ook luisteren naar welke geluiden ze maakten en waar we ze konden vinden. Welke vogels zagen de leerlingen al in België? En in hun thuisland? Net als de vogels vloog ook de tijd voorbij. Jassen aan en terug schoolwaarts.

Kerkbezoek

Onderweg naar de bushalte passeerden we de Onze-Lieve-Vrouw Sint-Pieterskerk. We hadden nog wel 10 minuutjes, dus we sprongen snel even binnen in deze prachtige kerk. We kwamen stil binnen en keken rond in dit mooie gebouw. “Wat mooi!” en “Dit is mijn eerste keer in een kerk!” waren enkele reacties die te horen waren. Geslaagde impulsieve beslissing om hier eens binnen te springen.

We praten bij tijdens de wandeling en op de bus. De leerlingen hebben genoten van de uitstap en kijken uit naar hun volgende uitstap.

Contacteer ons

Volg ons: