Houttechnieken
Dubbele finaliteit

De derde graad Houttechnieken bouwt verder op de aangeleerde kennis en vaardigheden van de tweede graad Houttechnieken, maar kennis en vaardigheden komen nu aan bod in een specifiekere context en met meer diepgang. Daarbij wordt er volop ingezet op hedendaagse technologieën en materialen.

Binnen dit leerplan vinden we het belangrijk om het onderscheid tussen de arbeidsmarktgerichte opleidingen en de opleidingen dubbele finaliteit nogmaals duidelijk te stellen: de arbeidsmarktgerichte opleidingen leggen de focus in hoofdzaak op het vervaardigen van producten binnen een bepaalde context (binnenschrijnwerker, buitenschrijnwerker, meubelmaker …).

Deze dubbele finaliteitsopleiding legt de focus vooral op het productieproces (het technisch proces) en de productiemethodiek. Begrippen zoals analyseren van de opdracht, het bepalen van de juiste materialen-grondstoffen, (snij)gereedschappen, machines, voor- en nacalculatie, productieplanning en optimalisering … zijn begrippen die in elk projectdossier terug verwerkt dienen te worden. Het ‘hoe’ en het ‘waarom’ zijn vragen die essentieel zijn binnen deze opleiding en dienen steeds bekeken te worden in functie van de hedendaags gebruikte technologieën.

Het uitgangspunt van de opleiding houttechnieken is de dubbele finaliteit.

• Leerlingen die in deze opleiding afstuderen kunnen doorstromen naar een professionele bachelor in een houtgerelateerde richting.
• Door de integrale opname van de beroepskwalificatie CNC-operator in het leerplan is de mogelijke instap naar de arbeidsmarkt gegarandeerd.

Houttechnieken-studierichting-school-Tectura-Merelbeke-Groenkouter

Meer info over deze richting in:

TECTURA Merelbeke

Contacteer ons

Delen: